onsdag 9 februari 2011

Recept - laxröra med kräftstjärtar, med avokado på toast.

Nu nalkas helgen och då är det dags för något riktigt gott.

För alla er som gillar rökt lax, har jag ett toppenrecept som jag brukar göra minst ett par gånger i månaden.

Den har blivit en ny favorit och vi äter den ofta istället för skagen (man slipper ju skala räkor, och så är det enklare att få röran att hålla ihop, för lax binder ingredienserna bättre än räkor). 















Sorry about the picture - upplägget känns inte bra, men jag kom på att jag inte fotat laxröran förut. Men ni fattar galoppen, eller hur?





Man gör röran, det tar bara ca 10 minuter, sen låter man den stå täckt med plastfolie i kylen tills dess att man nattat barnen.
När barnen sedan sover sött så tar man fram laxröran, steker färskt vitt bröd med (obscena mängder) smör, skivar en mogen avokado och serverar det lite snyggt upplagt på fina tallrikar, tillsammans med lite bubbel.

Sen dukar man vid vardagsrumsbordet och sätter på TV'n och tittar på "På spåret".
Hahahaha, snacka om medelålders!
...men det är ju så roligt att flexa sina kunskaper, lyssna på Fredrik och Luuk och hjälpa varandra i soffan fram till rätt svar och tro att man kan allt.
Och när man inte kan svaret - ja, då är det bara att vara tyst, eller hur?
:)

Anyways, här är receptet:

100 g rökt skivad lax, skuren i små tärningar
1 burk kräftstjärtar i lake (skölj dem i ett durkslag för att få bort den läbbiga laken, krama sedan ur dem)
1 - 1 1/2 dl creme fraiche
2 - 3 msk äkta majonäs
1/2 normalstor röd lök (väldigt finhackad)
1/2 citron, saften (den andra halvan av citronen kan man ju servera på tallrikarna)
1/2 knippe gräslök från kruka, fin-klippt
(dill om man vill)
salt & svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål. Börja med 2 msk majonäs och se om du behöver mer. 
Smaka av med salt och peppar.

Servera med:

1 avokado, mogen
3 - 4 skivor vitt bröd var, utan kanter, stekt i stora mängder smör tills de blir krispiga och mörkt gyllene.

Servera laxröran på toasten med avokadoskivor.
Bon Apétit!

PS - som med alla recept är det svårt (om man inte är ICA provkök) att mäta ingredienser när man lagar mat på en höft. I alla fall för mig som aldrig mäter mat. Känn er fram och smaka av.

PS2 - denna fredagsrutin gör vi så klart bara när vi inte är bjudna på über-partaj, bara så att det står helt klart. Medelålders?! Bah! Rebells for ever.... *torrt skratt*... 


:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar