lördag 19 februari 2011

Recept - Hallon coulis eller hallonsås.

Ja, det sista steget är att göra halloncoulis. Det finns många sätt att göra det på, men jag tror att detta är det mest klassiska sättet. Det är så jag gillar den mest, i alla fall.

Halloncoulis:

1 kg hallon (går jättebra med frysta)
2 1/2 dl socker (ev. lite mer)

Lägg de frysta hallonen och sockret i en lite större kastrull med tjock botten (så att inte sockret bränner fast under kokningen). Lägg på lock och sätt på plattan på medelvärme. Rör runt med jämna mellanrum.
Ta av locket när det börjar koka och låt det koka utan lock i ca 10 minuter och rör runt under tiden.
Smaka av, och när du tycker att du har fått en lagom koncentrerad hallonsmak så kan du stänga av plattan och dra av kastrullen. Låt hallonröran svalna.

Ta en skål och en sil och sätt silen på skålens kant. Häll i ett par skedar hallonröra i silen och tryck ner hallonsåsen med cirkulära rörelser, genom silen. Meningen är att du skall passera ut all saft ner i skålen medan kärnorna skall stanna i silen.
Skrapa ur och kaste kärnorna ur silen för varje gång du upprepar detta.
Ja, det är supertårkigt, men värt det!
Jag lovar!

Jobba ordentligt, så att all den fina smaken åker ner i skålen medan det tråkiga knastret stannar i silen.
När allt är färdigt, så tar du en ren sked och skrapar av silens undersida, så att du får med det ner i den röda väldoftande såsen som nu ligger i skålen.

Hallon och socker kokandes.

Passera genom en sil ner i en skål.Här är två skålar. Den vänstra har alla kärnor och den högra har all den lyxiga och rena hallonsåsen som heter coulis.
Fördelen med att koka ner sina hallon litegrann är att konsistensen blir lite tjockare och att hallonsmaken blir mer intensiv.

Vill man istället ha en väldigt lättflytande hallonsås, så hade jag bara kokat upp ett par sekunder istället för att koka i tio minuter.


:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar