måndag 28 mars 2011

Recept - svenska köttbullar med gräddsås!

Åhhh, vad det är gott med köttbullar, gräddsås, rårörda lingon och potatismos. Detta åt vi till middag ikväll.


Dottern gillar att hjälpa till i köket. Hon skar morötter som hon brukar och sedan lök för första gången idag. Det sved lite i ögonen så då tyckte hon att hon hade gjort sitt, tvättade händerna och gick och kollade på Dora.




 





Här har jag mixat lök, morötter och mjölk.












Häll i morotssmeten en skål, häll i ströbrödet - låt svälla ett tag - och sedan knäcker man ett ägg och rör runt ordentligt. Krydda - rejält. Riktigt mycket, eftersom sen kommer köttfärsen.


Häll ner nötfärsen och gegga ihop det ordentligt.








Ungefär så här skall det bli.







Sen rullar man hela smeten i lagom stora köttbullar.









Så fort de har en fin stekyta och håller ihop fint, så lägger man dem i en ugnsfast form. När alla är färdigstekta så sätter man in formen i ugnen för att de skall stekas färdigt där inne.
Så får man saftiga köttbullar!






 När man har gjort såsen, så häller man den bara direkt i den varma formen med köttbullar så att de får gosa ihop sig.








Sen gjorde jag hemlagat potatismos och serverade med lingon och sallad.









För 4 personer.

Köttbullarna:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 stor eller 2 små morötter
1 1/2 tsk mald kryddpeppar (jo...)
ca 1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 1/2 msk ströocker
Salt & peppar efter behov, men gärna en hel del - det är så man får smak.

Skala morötterna och löken och skär i bitar. Lägg det i en stavmixer-skål och häll på mjölken. Mixa med en stavmixer tills du har fått en slät smet.
Häll i en stor skål och häll ner ströbrödet och låt svälla i smeten några minuter. Knäck sedan ägget och rör runt och krydda sen generöst med salt, peppar, kryddpeppar och socker.

Smaka på smeten. Receptet är inte allrådande. Ibland tar jag mer av allt. Smeten skall kännas som om du fått en smäll i gommen. Stark, söt/salt, lökig och pepprig. Intensiv som bara den!
Sen tar du i köttfärsen och geggar ihop allt med händerna tills du fått en fin smet.

Provstek gärna en liten bit så att du känner att du har fått rätt smak, och att det inte behövs mer salt, socker eller peppar.

Om smeten är bra, så blöter du händerna och börjar rulla köttbullarna. Sätt på ugnen på 225 grader. 
Lägg de färdigrullade köttbullarna på bakplåtspapper.
När du har rullat upp hela smeten så börjar du steka dem. Stek på ganska hög värme med både rapsolja och smör. Stek en fin yta på alla sidor och lägg de (fortfarande ganska råa bullarna i mitten) i en ugnsfast form.
När du har stekt upp alla köttbullar på samma sätt (och glöm inte att göra rent stekpannan mellan stekningarna, annars bränner du allt) så sätter du in dem i ugnen för att steka färdigt.
Så får du saftiga köttbullar. De är färdiga efter ca 7 minuter. Ta ut en, skär den mitt itu och titta och ta ut dem när de är färdiga.

**

Gräddsås till köttbullarna

4 dl vispgrädde
2 - 3 dl mjölk (jag tar grön mjölk)
2 - 3 msk Renee Voltaire Lantbuljong eller 2 - 3 buljongtärningar (antingen kött- eller grönsaksbuljong)
2 - 3 msk lingonsylt
Salt och peppar


Spar alla smör- och köttsafter från den sista stekningen och häll bara på grädde (välj egen fetthalt, men jag tar oftast vispgrädde) och mjölk och vispa ordentligt i botten så att du får med alla smakerna. Krydda med buljong, lingonsylt och salt och peppar. Se till att det smakar ordentligt och ta i mer av allt om det inte smakar sjukt gott - för det skall det.
Låt såsen småputtra ihop utan lock ca 7 minuter.
När den är färdig och lagom tjock så tar du ut formen med köttbullar och häller på såsen på köttbullarna. In i ugnen några minuter till.

Servera med potatismos, pressgurka eller lingonsylt och rårivna morötter/vitkål eller en god sallad.

Bon Apetìt!

:) // Ann

2 kommentarer:

  1. Ser gott ut och vilket bra recept!

    SvaraRadera
  2. Hejsan Matskafferiet.
    Så snällt!
    Mixern funkar så himla bra, eftersom ett av mina barn blir smått depressiv när han ser bitar av något i maten.
    Sen kan man ju peta in grejer som de aldrig skulle aaaana var där... Morötter typ.

    :) // Ann

    SvaraRadera