onsdag 24 augusti 2011

Recept - Kyckling, helstekt i ugnHelstekt kyckling i ugn med tillbehör, är en av familjens favoriträtter. Det blir så saftigt och smakerna utvecklas verkligen när hela fågeln får gosa till sig i ugnen.

Så här brukar jag göra:

 
Helstekt kyckling i ugn

4 personer
200 grader ca 40 - 50 minuter

1 kyckling (gärna majskyckling eller ekologisk Bosarpkyckling)
2 gula lökar
3 morötter
2 citroner

 
Egen marinad / glaze
(jag har inga direkta mått, jag brukar ta på känn)

 
ca 1/2 dl honung
ca 1/2 dl ketchup
ca 3 msk Sweet Chili-sås
ca 1 dl soya
ca 1 tsk torkad rosmarin
ca 1 msk torkad timjan
ca 4 msk citronsaft
Ganska mycket salt och peppar
ca 3 vitlöksklyftor (pressade)

***

 
Skär den ena citronen i skivor ca 1/2 cm tjocka och skär löken i lite tunnare skivor. Stava gärna upp ett par morötter (jag hade inga denna gång) också. Lägg grönsakerna på ett bakplåtspapper, ganska tätt ihop centrerat på på plåten. Kycklingen skall vila på dem i ugnen.

 

 

 
Lök och citron (ta gärna morötter i stavar om du har också).

Skär den andra citronen, en morot och den andra löken i små bitar (så att de får plats inne i kycklingen). Låt dem ligga på skärbrädan medan du gör marinaden.

Rör ihop marinaden / glazen genom att blanda alla ingredienser. Smaka av den så att den blir god och väl kryddad. Marinad skall vara starkare och mer kryddad än man tror, eftersom den skall smaksätta hela köttstycket.  

Skär små skåror i kycklingskinnet över hela kycklingen. Häll på glazen och smörj in hela utsidan och även inne i skårorna så att du masserar själva kycklingköttet med marinaden.
Häll också in marinad på insidan innan du fyller kycklingen med lök-, morots- och citronbitar.
Lägg kycklingen ovanpå grönsakerna, på plåten.


 
 


Insmord, kryddad och fylld rå kyckling.

Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter. Beroende på hur stor eller liten din kyckling är, så behöver den olika tillagningstid. Jag brukar sticka in en potatissticka i både bröstet och låret för att se om den är färdig. Är saften som kommer ut klar, så är den färdig. Om inte, tillaga lite längre.

Om kycklingen får för mycket färg innan den är färdig så lägg ett aluminiumfolie-ark över kycklingen efter halva tiden (den blir bara saftigare då egentligen). Ös gärna kyclingen, ett par gånger, med sin egen sky.

Lägg den färdiga kycklingen på en skärbräda eller snyggt fat och skär upp den vid middagsbordet. Lägg den mjuka och goda löken och morötterna (den som har legat under kycklingen på plåten) brevid och servera. Men låt citronen vara ifred...inte gott. 

Jag brukar servera denna kyckling med en god dragon/gräddsås (speciellt om jag får mycket sky från kycklingen och grönsakerna, och tar skyn som bas i såsen) och potatisklyftor eller en krämig risotto. Sallad är också jättegott till.

Risotto... mums!


Bon apetit!

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar