tisdag 16 augusti 2011

Recept - jordgubbsglass/sorbet, eller sherbet som det egentligen heter.Hör och häpna, det går att göra god glass utan glassmaskin.
Jo, det tar lite mer av din tid och resultatet blir kanske inte precis lika bra, som med maskin - men det går finfint och blir väääldigt gott.

Man skall ha färska eller frysta jordgubbar, luras inte till att ta i en klick jordgubbssylt, för då smakar det helt plötsligt köpeglass, och den fräscha och distinkta jordgubbssmaken försvinner direkt.

***

RECEPT PÅ JORDGUBBS-SHERBET.

Vad är sherbet (uttalas shööörbett)?
Jo, sherbet är sorbet med en skvätt grädde i. Överlägset godast i glasshyllorna, smaken och konsistensen blir både fräsch och krämig på samma gång. I USA och Italien är sherbet väldigt populärt, och detta recept är hämtat från USA (www.kitchensimplicity.com) och är konverterat och ändrat av mig.

12 kulor (cirka).
30 minuter att göra själva glassmeten.
2 timmar i frysen med vispning var 30:e minut.
5 timmar i frysen (minst), fast utan tillsyn.

Utrustning:
 • Decilitermått
 • Litermått
 • Teskedsmått
 • Slickepott
 • Köksmixer (eller stavmixer med mixerkanna)
 • Elvisp
 • Stor sil
 • Skål (modell lite större)
 • Plastbytta med lock (typ big Pack..?)

Ingredienser:
 • 7 dl färska jordgubbar i halvor och kvartar (sköljda och rensade)
 • 1,2 dl strösocker
 • 2,5 dl krossade isbitar (lägg i en plast-eller fryspåse, linda en kökshandduk runt och slå med hammare)
 • 2,5 dl grädde
 • 1/2 citron (saften av)
 • 1 tsk vaniljsocker

***

Mixa de färska jordgubbarna med strösockret i ca 1 minut, så att det blir en len jordgubbsmassa.
Nu skall kärnorna silas bort. Lägg silen på skålen och sila igenom jordgubbsmassan och tryck på med slickepotten. Upprepa i omgångar tills allt är silat.
När jag först läste originalreceptet, så tänkte jag ”men herregud, jordgubbskärnor är ju så små och mjuka...”, men när jag väl gjorde glassen så märkte jag att det blir så himla många kärnor, att det faktiskt är helt befogat att göra det. När man äter glass skall det ju vara lent och gott, inte en knak-fest i tänderna. Och tro mig, det blir nog med kärnor kvar i smeten i alla fall.
Dra ett par drag med slickepotten på undersidan av silen, för där finns massor med silad jordgubbsmassa. Ät upp eller kasta jordgubbskärnorna och behåll den nu ännu lenare massan i skålen.

Skölj ur mixerkniven och mixerskålen (så att du blir av med kärnorna), sätt tillbaka kniven och häll tillbaka jordgubbssmeten.

Häll ner grädden och citronsaften och ställ in hela mixerskålen med knivar och allt, i kylen, medan du krossar isen (det går på nolltid).
När isen är krossad så tar du ut mixerskålen med jordgubbsmassan ur kylen, häller ner de krossade isbitarna och mixar allt i ca 1 minut, tills isen är inkörd i massan.

Nu är själva glassmeten färdig.
Har du en glassmaskin så häller du bara ner glassmeten i den och kör.
För oss andra *suck* så tar vi fram en plastbytta med lock (jag tog en gammal Big Pack bytta) och häller ner glassmeten i den. Sätt på locket och ställ in i frysen. Sätt din köksklocka på 30 minuter. Ställ fram en elvisp och en slev. Ta en kopp kaffe och läs en tidning. Det är du värd.
När klockan ringer, så tar du ut glasspaketet, rör runt i alla hörn och i mitten med sleven och vispar sedan med elvisp i ca 10 sekunder så att alla iskristaller slås sönder. Detta gör man för att få en len glass, istället för en klump med isfryst grädde.
Sätt på locket och upprepa denna procedur ca 4 -  5 gånger, var 30 minut.
Den sista gången du vispar, släta till ytan så att det ser snyggt ut, sätt på locket och ställ in i frysen över natten, eller minst 5 timmar.
Voilà! Sen har du vääääärldens godaste glass. Utan läbbiga tillsatser och med en smak som får änglarna att gråta. Sommar i en skål.
Tips:
Ta fram glassen ca 15 min innan du skall servera den. Jag hackade sönder den lite (för det blir en ganska hård glass utan glassmaskin) med en sked och formade fina kulor genom att hjälpa till med handen och forma och smälta glassen lite i glass-skopan. Kladdigt, men det blir jättebra.
J // AnnInga kommentarer:

Skicka en kommentar