lördag 20 augusti 2011

Bergianska Trädgården - utflyktstips för hela familjen.Har ni varit på besök i Bergianska Trädgården?
Det är en stor (och då menar jag stor) trädgård i Kungliga Vetenskapsakademiens regi, som ligger på andra sidan vägen, mittemot Naturhistoriska Riksmuseet, mot Brunnsviken till.

Det är en trädgård fylld med köksväxter, medicinalväxter, fruktträd, bärträd, blommor, japansk trädgård, en härlig strandkant mot Brunnsviken, giftiga växter, köttätande växter... ja...växter av alla dess slag! Det är otroligt fint där och blir en riktigt trevlig utflykt för hela familjen om man åker dit.
Vi har varit där flera gånger, gillar verkligen att titta på hur växter ser ut, varifrån frukt, grönsaker och bär kommer ifrån, och vi upptäcker nya saker varje gång.

Man kan till och med åka dit om det är dåligt väder, för de har två stora växthus: Edvard Andersons Medelhavsväxthus med café och Victoriahuset (orangeri).


En liten del av den stora visningsträdgården med köksväxter.... Barnens ögon blir ganska stora när de ser vissa av grönsakerna växa fritt, och hur de då ser ut.Restaurang / café, mysig uteservering med både god mat och kaffe.
Bild lånad från www.bergianska.se
Ingången till Edvard Andersons MedelhavsväxthusBild lånad från www.bergianska.se
Här är en del av den japanska trädgården, den är superfin med en damm, japanska växter och härliga utsmyckningar. Ta med picknic och slå er ned i gröngräset.


Alla växter är kategoriserade och märkta, så att man får reda på vad de heter och vad de tillhör för sorts familj, även latinska namn (så klart..)Det vackra taket på Victoriahuset, orangeriet från år 1900 med regnskogsklimat.


Mannen och dottern slappnar av på en klippa och blickar ut över den glittriga Brunnsviken där folk badar och paddlar kajak. Härligt!

..Jo, jag och sonen var också med, men tydligen inte på de bilder jag valde att visa... :)"Plantagen" (affären) ligger vid Bergianska Trädgårdens parkering, precis vid ingången till trädgården, så om man bli inspirerad efter sitt besök (och det blir man!) så kan man gå in och köpa det man vill ha... Vi brukar köpa glass där...

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar