tisdag 16 augusti 2011

Makroner i Bordeaux - jättegoda och vackra franska "macarons".

Vi firade semester i Frankrike i år, vilket är ett otroligt bra val om man skall semestra och ett otroligt dåligt val för figuren...
De bakar ju som inga andra!

Vi hittade vår semesterpärla i Garonne och då ligger Bordeaux ganska nära.
Bordeaux är en ganska klassisk fransk stad med vindlande stadskärna, vackra byggnader och ett myllrande café- och restaurangliv.

Charmen med Frankrike är att det fula ligger väldigt nära det vackra, allt är inte perfekt och det gör det mänskligt, förlåtande och trevligt.
Det är genuint och äkta.

Bordeaux har absolut vackra delar, men är inte känt för att vara en pittoresk stad i första hand. Det är en hamnstad med ganska ocharmiga förstäder. Men en sak är säker, Bordeauxs stadskärna har ett fantastiskt uteliv, dagtid såväl som nattetid. Otroligt trevligt att bara strosa omkring.En smal gata i Bordeaux där människor, restauranger och caféer trängs.

Här är tips på en bra gata att utgå ifrån: Rue du Parlement-Sainte-Catherine.
Vi gick längs denna gata och satte oss på ett litet café som inte var mer än ett hål i väggen med sina små skeva stolar och vingliga bord både ute på gatan, och det var inte mycket bättre inne i själva caféet.
Att gå in där kändes som att gå hem till någon som inte bryr sig om varken färgkoordination eller inredning.
Jag var faktiskt nära att vända i dörren.
Men vi såg snabbt att de hade både makroner och smoothies på menyn, och allt var väldigt rent och ordentligt, om än lite skevt och okoordinerat... så vi slog oss ner. 

Kvinnan som ägde caféet visade stolt upp sina makroner, hon hade ett enormt urval och hon förklarade så gott hon kunde, sina olika smaker på teckenspråk.
Hon kunde ingen engelska och min gamla skolfranska är minst sagt ...rostig.
Men det gick hur bra som helst i slutänden.
Vi valde först fyra stycken makroner, de ni ser ovan. Sen tog vi varsin kaffe och en smoothie som barnen fick dela på. Kaffet var otroligt gott.Hon hade strött lite rosafärgat socker på mjölkskummet, och det var så gulligt och gott att det inte var klokt.Vi delade systerligt och broderligt på alla makroner:

Hallon.
Svarta vinbär. Allas favorit!
Kola.

Detta är, utan tvekan, de bästa makronerna jag har smakat i hela mitt liv. Inklusive de på Laduree. Det anrika och förnäma konditoriet har inte en chans. Sorry.
Denna franska café-ägande kvinna har stenkontroll.

Smaken var så intensiv och fyllig och mandelmarängen var perfektion i en liten kaka. Mjuka, sega, frasiga och helt underbara.
Så vi gick och köpte några fler, och några fler.
Barnen ville verkligen ha...
:)En dag i Bordeaux är bra för själen, humöret och för den där tonåringen inom en, den där som aldrig växer upp. 

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar