torsdag 18 augusti 2011
Recept - goda enkla cupcakes med citronsmak och citronfrosting
Citroner, citroner, citroner!
Vilken fest det kan bli av lite smör, mjölk, mjöl, socker och citroner.
Vi blev bjudna på spontanmiddag igår, hemma hos några vänner, och vi tog med oss en marinerad fläskfilé, en god sås, en flaska Chablis och dessa härliga citroncupcakes uppradade på en blå bricka.
Get this - jag gjorde dessa mycket smaskiga cupcakes på nolltid, och de är bakade med minimal arbetsinsats.
Jag prövade ett nytt recept, tweekade det lite och det blev verkligen så himla gott! Smaken av citron gör att det blir så fräscht och intressant.
Recept - Citronmuffins med citronfrosting.
Citronmuffins:
100 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 citron (rivet skal från hela citronen och saften av halva citronen)
Ta fram en plåt och ställ upp muffinsformar, ca 12 - 15 st. Sätt på ugnen, 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken, låt stå en stund. Vispa ägg och socker fluffigt i en stor skål.
Tvätta citronen ordentligt och riv skalet på rivjärn eller zest-järn, finhacka gärna det rivna citronskalet litegrann med en kniv på skärbräda, så att det verkligen blir små bitar (det kan bli bittert annars), och de till att du bara får med det gula skalet, och riv inte ända in till det vita.
Blanda ner det rivna och hackade citronskalet och saften från en halv citron i den fluffiga ägg- och sockerblandningen.
Ta en lite mindre skål och blanda mjöl och bakpulver ordentligt och sikta sedan ner (genom en finmaskig sil) det i äggblandningen och häll på smör/mjölkblandningen.
Rör runt med en slev tills smeten blir slät och fin. Smaka på smeten. Behöver du mer citronsmak? Pressa ner mer citronsaft då.
Fördela smeten i muffinsformarna så att det blir lika mycket i varje form och grädda omedelbart i mitten av ugnen tills de är färdiga, det tar ca 10 - 12 minuter. De skall inte få någon färg, och så snart en potatissticka kan stickas ner och inte ha smet på sig när du tar ut den, så är de färdiga. Kolla ganska tidigt, så att de inte torkar ut i ugnen.
Låt dem kallna på bänken medan du gör citronfrostingen.
Citronfrosting (världens enklaste):
200 g smör
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1/2 - 1 citron (saften)
Blanda alla ingredienser i en bakskål och vispa ihop med elvisp i ca 5 - 7 minuter så att du blir av med smörsmaken och får en fluffig och fin frosting. Beroende på hur stor din citron är, och hur mycket citronsmak du vill ha, så får du smaka av med mer florsocker för att reglera både smak och konsistens. Frostingen blir len och smidig och är fantastisk att spritsa med.
Spritsa inte förrän muffinsarna har svalnat helt, annars smälter frostingen...
Goda, bleka och saftiga citronmuffins.
Sammetslen, fräsch och väldigt god citronfrosting.
Jag avslutade med citrusströssel, och då ser de ut så här.
Dessa fräscha, söta och saftiga cupcakes blev perfekta som efterrätt och hela bordet oh'ade och ah'ade. Det är sällan jag blir så nöjd, som jag blev när jag smakade en av dessa citroncupcakes. Ett riktigt bra recept, helt enkelt.
Lycka till!
:) // Ann
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar