tisdag 23 augusti 2011

Recept - Enkla scones, mini.















Jag bakade några vääääldigt goda scones i miniformat i lördags, och de blev en dundersuccé.  De är enkla att göra och blir saftiga och håller ihop fint.
Gillar att baka dem med filmjölk, för det lärde jag mig i hemkunskapen. Kommer ni ihåg den? Hemkunskapen? Gulligt att man verkligen fick lära sig att tvätta och laga mat i skolan på 80-talet.
Pröva vet ja' - här har ni receptet.


Recept Scones
4 dl filmjölk
75 g smör
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 tsk socker
***
Sätt på ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser (vetemjöl, grahamsmjöl, salt och socker) ordentligt, i en stor bakskål. Skär små tärningar av smöret och arbeta in det i mjölblandningen med fingertopparna (eller blitza snabbt i en matmixer). Blandningen skall kännas torr efteråt och inga stora smörklumpar skall finnas kvar. Häll på filmjölken och blanda ihop allt snabbt, med händerna. Degen skall bli kladdig men hålla ihop.
Lägg bakplåtspapper eller smöra en plåt. Fukta händerna och ta degen och forma den snabbt till bollar (ungefär som en tomat), degen räcker till 15 bullar och allt får plats på en och samma plåt.
Platta till bullarna lite med fingertopparna. Ta en vass kniv och olja in eggen. Tryck ner (skär inte, för då fastnar degen) eggen i ett kryss på ovansidan av varje bulle. Ta en gaffel och olja taggarna. Nagga sedan alla bullar, dra gärna av den degen som fastnar på taggarna, allt eftersom, så går det lättare.
Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 12 minuter.  Har du varmluftsugn så sätter du på den efter 12 minuter så att bullarna får en fin och krispig yta (har du inte varmluftsugn så kan du dra upp värmen till 250 grader istället och flytta upp ett hack på gallret) och grädda ytterligare 3 – 5 minuter tills bullarna blir gyllene och får en fin skorpa.
Ta ut och låt svalna. Servera med smör, aprikosmarmelad och ostskivor.
Och té också!
Så klart.























Lycka till.
:) // Ann

3 kommentarer:

  1. Härligt att du börjat blogga igen vännen! Mysig sommar ni verkar haft. Kan vi inte luncha nästa vecka eller när det pasar dig.

    Kram Ida

    SvaraRadera
  2. Heejsan Ida,

    Tackar! Klart vi kan luncha! Fast nästa vecka är ganska körd.
    Är det OK om två veckor istället?
    Onsdag 7/9 eller torsdag 8/9 är bra för mig.
    Stinsen är bra för mig, funkar det för dig?
    Hoppas allt är bra med dig och familjen och att ni haft en härlig sommar.

    KRAMIS // Ann

    SvaraRadera
  3. Wunderbar! Vi bokar Stinsen den 7e runt 11.15? Vi har haft det toppen, I Sverige hela sommaren. Pratar med när vi ses!
    Kram kram

    SvaraRadera