torsdag 6 januari 2011

Annorlunda bullar

Vad kan vara bättre än att baka med barn som är lika uttråkade som mig?
Några dagar innan jullovet är över, och allt redan har gjorts elva gånger (skridskor, bada i simhall, pulka, promenader, måla, pyssla etc.)
Vi gjorde vår specialitet ”kanel-, smör- och russinbullar”, vilket är en salig blandning av det bästa som både Norge och Sverige har att bjuda på, på bullfronten. Mannen i huset är ju norrman och båda våra barn är födda där.
I Norge har man ”rosinboller” – alltså russinbullar där vi har kanelbullar. Det är runda stora vetebullar utan socker på, fullpackade med russin i själva degen. Jättegott, speciellt när de är färska och gärna lite varma. De säljs överallt i Norge (alla kiosker, bensinstationer och varuhus), och folk äter russinbullar som galningar. De säljs helst” 5 för 3”, i en påse, så att man är sådär lagom illamående innan man kommer hem...
Det tog väl ett år eller två som boende i Oslo, innan jag förstod tjusningen med de där russinbullarna, men då var det klippt. Och nu bakar Geniets hushåll inga vetedegar utan russin i.
Bäst bli det när vi blandar de norska russinbullarna med de hederliga goa svenska kanelbullarna med inbakat smör, dekorerade med pärlsocker – och vips har vi det bästa av alla världar. OBS – russinen skall bakas IN i degen från början.
Då kan det bli så här gott::) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar