söndag 23 januari 2011

Östermalms Saluhall

Tog med mig familjen till Östermalms Saluhall igår.


Egentligen är det bäst att gå där en fredagseftermiddag, då alla handlare har jobbat på högvarv för att få upp alla nyinkomna läckerheter och skyltar dem så att det inte går att motstå dem när man går förbi. 

MEN - för alla som har barn, så är det inte så svårt att förstå att man inte tar sig in till city-kärnan med familjen för att strosa runt lite, en fredagseftermiddag.
Nej, som alla förstår hade det varit näst intill mentalt självmord.
:)

Istället drog vi in en lördag runt lunchtid. Det var mycket folk, men det får man väl räkna med när man ger sig in i smeten. Sen kanske jag har blivit lite känslig nu när jag bor i lilla Sigtuna...?
Det är alltid mycket folk i Stockholm, var man än går. Kan inte fatta att jag orkade och tyckte att det var helt normalt förut...

Östermalms Saluhall är ju helt jäkla fantastisk. Det finns få ställen som har så bra råvaror. Kan man inte laga god mat med råvaror därifrån, då kan man ta mig sjutton inte laga mat alls.

Torsken som de säljer i vår lokala Coop-butik är säkert ...eh...färsk, men den är otroligt trist, brun/grå och tunn i filéerna. Kommer man in till Saluhallen så får du vita fasta bitar som formligen spritter av läckerhet och som kittlar både gom och fantasi.
Köttet som de säljer i vår lokala ICA-butik är ljusrött, ofta felskuret, senigt och ohängt. I Saluhallen är köttet mörkrött, marmorerat, hängmörat, skuret helt riktigt och är alldeles mjukt när man trycker med tummen mot snittytan.

Grönsakerna som de säljer i vår lokala Willy-butik är ...helt okej faktiskt. De har bra utbud. 
Men det kan inte jämföras med utbudet och kvaliteten som de har på grönsakerna i Saluhallen. Där är en tomat, en tomat. Djupt röd, aromatisk och levande. Där är en gurka en gurka. Mörkgrön, fast och aromatisk (vem visste att gurka luktade ...gurka?)
För att inte tala om alla grönsaker man knappt vet vad de heter. Men man vet att de skall se ut precis som de gör i Östermalms Saluhall, i alla fall.

Ostar....mmmmm... jag är ett ostfreak. Allt som kommer ur en spene är gott. Speciellt om man tillför lite mögelkultur och glömmer bort dem i en kalkstensgrotta i några år...
Jag uppmanar er alla att åka dit så fort ni bara kan, och så snart ni har fått lön!


:) // Ann 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar