tisdag 11 januari 2011

Chokladbollar till tusen!

Jag och yngsta dottern bakade chokladbollar härom veckan! Alltså, gud så undervärderade de är.
Speciellt om man gör en lite vuxnare variant och smälter smöret och låter det puttra lite grann på spisen (så att smöret får en liten nötig och fylligare smak) innan man gör smeten.
Smälter man smöret blir det inte lika enkelt att rulla bollarna, så den mer barnvänliga varianten är nog att arbeta med rumstempererat (osmält) smör. Det blir också jättegott, men lite barnsligare smak.




























Recept godaste chokladbollarna:

Ca 25 st
***
125 gram smör 
1 ½ dl socker 
2 msk vaniljsocker 
4 msk kakao 
3 dl havregryn 
4 msk kallt starkt kaffe 
Pärlsocker 
***
Smält smöret och låt det puttra några minuter tills det har blivit lite mörkare i färgen (OBS det skall absolut inte bränna vid). Rör ihop socker, kakao, havregryn, vaniljsocker, kaffe och smöret ordentligt. Ställ in skålen i kylskåp så att smeten stelnar, ca 1 timme. Forma bollar och värm den stelande smeten med händerna medan du formar. Rulla de färdiga bollarna i pärlsocker och förvara dem i kylen.
Ta gärna ut dem 10 minuter innan du serverar dem, då utvecklas smakerna mer. 
Bon Apetit.
:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar