måndag 23 maj 2011

Recept - tårta i långpanna, enkelt och gott som räcker till många.















Tårtan ovan, består bara av tre komponenter i varierande mängd:
  • 2 x vanlig sockerkakssmet-sats
  • 1 paket (750 g) frysta och tinade hallon
  • 1 liter vispgrädde
Jag hade slut på både bär och annan dekoration i skåpen, och hade inte någon lust att göra varken frosting eller ganache - det är mycket godare med vispgrädde ibland. Så jag spritsade istället ett infantilt och mycket ogenomtänkt (jo!) mönster med vispgrädde och la på några sockerkulor.
















Fast mer behövdes inte. Alla var så nöjda så! 
Man kan ju göra sååå himla mycket mer än det jag gjorde. Man kan ju skiva jordgubbar och lägga olika bär i ränder på diagonalen över hela tårtan, strö över några blåbär eller sockerblommor... och genast har man en lite mer avancerad tårta.

Men nu under sommarmånaderna så tycker jag inte att jag gör annat än att baka till en massa avslutningar och firanden.
Don't get me wrong, det är helt frivilligt så det är inte det minsta synd om mig. Men förra veckan blev det dock fyra stora tårtor till fyra olika evenemang på fyra olika dagar. Så både orken och fantasin var lite frånvarande när den sista (se bilden ovan) skulle göras.
Den blev desssert till ett grill-knytkalas-party som familjen var bjudna till i fredags. Jag kom på genidraget (Geni - ni fattar va *blink blink*?) att göra en enkel och god tårta istället för att konstra till det som jag brukar.

Recept - sommartårta i långpanna.

Sätt på ugnen på 175 grader varmluft (ca 200 grader om du istället har över- och undervärme).

Smöra en långpanna med smör, lägg i ett bakplåtspapper och tryck ner det ordentligt i plåten. Skarva gärna med bitar av ett annat ark bakplåtspapper, så att alla kanter också är täckta. Bitarna fastnar bra i smöret, så det är inga problem att göra så. Detta gör jag för att kunna undvika ströbröd, som jag ibland tycker blir störande i tårtor och andra bakverk som skall täckas med grädde eller frosting.

Ta fram:
  • Två bakskålar
  • Sil (för att sikta mjöl)
  • Elvisp / handmixer med ballongvisp-tillbehör
  • Slickepott
  • Kastrull (liten)
  • Sked
Och sedan:
  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 170 g smält smör
  • 2 dl mjölk
Smält smöret på låg värme och häll sedan ner mjölken i kastrullen. Låt kastrullen stå och vänta.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda väl med en sked. Låt stå och vänta.
Vispa sedan ägg och socker fluffigt och vitt (ju mer fluffigt desto bättre sockerbotten) i den andra skålen.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen genom en sil. Vänd ihop allt med slickepotten och häll ner smörblandningen. Rör runt tills du får en klumpfri och smidig smet.
Häll den omedelbart ner i den bakplåtsklädda långpannan, fördela hallonen över smeten och sätt in i mitten av ugnen (nedre delen om du inte har varmluft) i ca 25 - 35 minuter.
Alla ugnar är olika, du måste känna med sticka i mitten - är den torr så är kakan färdig.

**

När kakan är färdig, låt den svalna lite i långpannan och stjälp sedan upp den genom att lägga en stor skärbräda (eller klädd plåt som du skall servera tårtan på) på långpannans kanter och sedan vända allt upp och ned. Klappa lite försiktigt på botten av långpannan så att kakan stjälps upp.

Hallonen kommer att ha sjunkit ner till botten av sockerkakan under tiden den gräddades, så de har nu hamnat högst upp eftersom kakan är upp och ner-vänd.

Låt kakan svalna helt innan du vispar grädden och täcker tårtan. Använd er gärna av bakplåtspappers-remsor som du lägger under kakans kanter medan du täcker kakan med grädde.
Ta bort remsorna när tårtan är färdigtäckt. 
På så sätt hålls ju serveringsfatet rent och snyggt och kanten på tårtan blir fin.
















Voilà! Nu har du en enkel och god tårta till kaffe eller dessert.
Den räcker till ca 20 personer beroende på hur stora eller små bitar du skär upp.

PS. Skär gärna upp bitar innan du serverar den, genom att skära tårtan i ett rutmönster, det är mycket snyggare och enklare när man bara kan ta en bit med en tårtspade utan att själv behöva skära i tårtan.

:) // Ann

2 kommentarer:

  1. Hejsan! Tack för en fin blogg! Jag ska göra tårta för första gången till min sons kalas eftersom vi blir ca 40 pers hade jag tänkt göra i långpanna och hittade ditt recept här. Vi har beställt tårtor men är osäker på om dom räcker så vill gardera mig med en egengjord. Jag vill testa denna men jag hade velat ha flera lager bottnar detta är bara 1 ? Kan jag göra 2 sånna här bottnar eller 3 som du gjort och sen fylla tårtan med hallonmousse och vanilj cream och grädde på toppen eller är bottnarna för tjocka för det gör det nått om dom är tjocka? Hur ska jag dela dom annars utan att dom går isönder? Som sakt nybörjare tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  2. Hej J,

    Tackar och bockar! :)

    Receptet är till en (1) långpanna och är en bra grundplåt. Man kan göra precis vad man vill med den färdiga sockerkaksbotten. Det gör ingenting om de går sönder. Grädde och skivade jordgubbar (eller nonstop, hallon eller strössel) täcker ju det mesta...)
    :)

    Sockerkaksbotten blir ca 4 cm tjock och kan delas i två bottnar (lager), utan problem. Ta tandpetare och markera var du vill skära (runt om hela sockerkaksbotten) i mitten, för att få jämntjocka bottnar. Låt sockerkaksbotten först få svalna helt och hållet, sen trixar du in kniven med spetsen först,ända in till mitten av botten. Sen jobbar du med långa skärdrag med den breda delen av kniven, så att du kommer runt hela tårtan.

    Gör annars (som du funderar på) gärna två separata bottnar, och lägg ovanpå varandra, med någon god fyllning mellan - då får du en jäääättestor tårta!

    Vill du får bottnarna extra saftiga, så kan du göra en sockerlag (2 delar vatten och 1 del socker, koka upp under omrörning så att allt socker löser sig, och låt vätskan svalna i rumstemperatur) som du penslar eller strilar ner på bottnarna. Nagga bottnarna med en gaffel innan, så att sockerlagen verkligen kommer ner i själva sockerkakan.

    Blir det jobbigt med storleken på själva botten, så dela den på längden och lägg fyllning mellan. Då får du en mindre men högre tårta.

    Dina fyllningar låter jättegoda. Hallonmousse är grymt gott med vaniljkräm.
    Jag brukar göra en lite enklare variant då jag vispar grädde (ganska hårt) med en rejäl dos florsocker. Sen tinar jag blåbär eller/och hallon (häller bort all bärsaft) och blandar ner i grädden. Sen smakar jag av så att det blir riktigt gott.
    Det brukar jag använda i stora tårtor eller rulltårtor.
    Waaah - så himla gott.

    Det kommer att gå jättebra för dig. Reseach är halva jobbet. Och du - ingen kommer att nobba en kaka för att den är lite skev och vind. Hemmagjord tårta är ju liksom det godaste som finns, oavsett hur den ser ut.
    Dessutom är jag helt säker på att du är mycket duktigare än du tror.

    SUPERLYCKA TILL!
    :) // Ann

    SvaraRadera