måndag 23 maj 2011

Recept - modern räkcocktail med tigerräkor, enkel och vacker förrätt.Vi hade vänner över på lite partaj i lördags, och då gjorde jag en modern tvist på den klassiska räkcocktailen som förrätt. Vi tog tigerräkor, men man kan ta scampi, vannaräkor eller andra jätteräkor.
Den är enkel att göra men man borde marinera räkorna i ett par timmar innan man steker dem. Nej, det är såklart inget måste, men det blir ju så himla gott då.

Recept - modern räkcocktail, förrätt

Tina jätteräkorna (jag hade 1 kg tigerräkor och det räckte till 8 personer)

Marinad
 • 6 vitlöksklyftor
 • 1 stor chili, röd
 • 1/2 dl neutral olja till stekning (oliv eller raps med mild smak)
 • 1 lime (saften)
 • 1 citron (saften)
 • 1 msk strösocker
 • 1 - 2 tsk cayennepeppar (det är en smaksak hur mycket man vill ha)
 • salt & peppar
Skala och hacka vitlöken i små bitar. Tvätta, kärna ur och hacka chilin i lika stora bitar som vitlöken.
Sätt på en stekpanna och häll i både olja, vitlök och chili. Stek på svag värme (de skall inte ta färg, bara bli väldigt mjuka och goda) och salta och peppra. Rör runt, ofta. Lägg gärna på ett lock också.

Ta fram en stor skål och lägg ner de skala de tinade tigerrärkorna / jätteräkorna.
Man måste rensa bort tarmen genom att skära ett snitt mitt på ryggen och ta bort den. Behåll gärna skalet på yttersta svanstippen, det är fint att hålla i den när man äter dem senare. Spola upp kallt vatten över räkorna så att det täcker dem, rör runt med handen och häll av vattnet. Det är bra att tvätta tigerräkor och andra jätteräkor innan man äter dem.  

Ta en annan stor skål och pressa sedan ner saften av en citron och av en lime, häll ner socker och cayennepeppar och ganska mycket salt och peppar. Häll ner vitlöks- och chiliblandningen och rör runt. Smaka av marinaden och krydda mer med salt, socker eller cayenne innan du lägger ner räkorna och rör runt ordentligt. Ställ in skålen med plastfolie över sig i ca 2 timmar, gärna mer. Rör runt med jämna mellanrum så att marinaden fördelas.

**Nu till själva utförandet.
Ta fram en skål, en sked och åtta martiniglas.
Sen behöver du detta:
 • Avokado, 4 st mogna
 • 1/2  citron, saften
 • 1,5 dl creme fraiche
 • 0,5 dl majonäs, äkta
 • 1 - 2 vitlöksklyftor
 • 2 nypor strösocker
 • Salt och peppar
Blanda creme fraiche, majonäs, vitlök, socker, salt och peppar och citronsaft. Blanda väl och smaka av. Krydda mer med salt och peppar, det gör en väldig skillnad faktiskt. Behöver du mer socker för att få en välsmakande sås? Go ahead och ta i fler nypor.

Lägg en halv avokado skuren i tärningar i varje martiniglas.
Häll sedan på 2 - 3 msk sås över varje avokadohög i glaset.

Ta fram en stekpanna, hushållspapper, smör och olja, salt och peppar och ta till sist fram tigerrräkorna ur kylskåpet.
Häll ut marinaden och kasta den.

Stek räkorna i omgångar, så att inte värmen i pannan sjunker och istället kokar räkorna. Det skall vara hög värme så att räkorna får en fin stekyta.

Jag steker i ca tre till fyra omgångar om jag har ett kilo tigerräkor och gör rent pannan mellan varje stekning så att inget bränner fast.  

Stekpannan skall vara het och räkorna skall stekas i olja och smör, ca 20 sekunder på varje sida. Vänd dem med en tång så fort du ser att de har blivit vita på undersidan. De skall vara genomstekta och vita i köttet, men de får aboslut inte vara överstekta.

Lägg räkorna att rinna av på vikt hushållspapper brevid spisen.
Salta och peppra ytterligare en sväng på alla räkor när de har stekts färdigt och har svalnat, innan du hänger dem på martiniglaskanten (ca 5 - 6 st är bra som förrätt, annars blir man lätt för mätt) med den tjocka delen in mot avokadon och stjärten hängandes utanför.
Skär upp fyra citronskivor och dela dem på mitten. Lägg en halva i vardera glas.
Servera omedelbums.

SMASKENS!  

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar