måndag 23 maj 2011

Mango - så här skär man den.Mango. Det är smaskens.
En mogen och söt mango en varm försommardag... Åh, det är livet det!
Men hur skär man de små rackarna? Jo! Här visar jag hur jag gör..

Kärnan i en mango är ju ganska stor, om än smal och platt. En tumregel är att ju större mango, desto mer fruktkött, för kärnan växer inte lika mycket som fruktköttet på en stor mango.

Här är en mogen mango, liggandes med bredsidan neråt.Ställ mangon på högkant och sätt kniven ca 1 cm till höger om mitten. Skär nedåt och känn var kärnan buktar utåt. Följ kärnans kant med kniven.
När du har skurit mangon på båda sidorna så ser det ut så här. Biten i mitten har kärnan i sig. De två yttersta bitarna är rent fruktkött. Skär bort de vita små prickarna, för det är bitar av kärnans ytterhölje.
Lägg ner halvan med skinnet nedåt och skiva i lagom stora bitar.

Lägg en bit med sidan nedåt på skärbrädan och skär bort skalet. Mangons skal är jätteäckligt (segt och beskt), så var noggrann. Skär tunnt så att du behåller mest möjligt av fruktköttet.Skär sedan det frilagda fruktköttet i lagom stora bitar. Nu är vi snart färdiga. Slurp!!Lägg upp i en fin skål och ta fram några dessertgafflar.


Hugg in!


Bon Apetìt!

OBS - får ni tag på något som heter PAKISTANSK MANGO så har ni tur.
De kommer under juli månad under några få veckor om året, och är kanske det godaste jag har smakat i fruktväg. De finns ofta i fruktstånd på torg, fråga gärna din frukthandlare när och om de kommer i din butik eller lokala fruktstånd. De är lite annorlunda i formen (lite mer avlånga, typ aubergine-formade) mörkgula och helt FANTASTISKA. Man äter de som de är eller tillsammans med parmaskinka i en härlig förrätt.

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar