lördag 14 maj 2011

Tips - minirecept - tillbehör till det grillade köttet i sommar.

Här får ni ett riktigt trevligt tips och mini-recept på ett otroligt gott och enkelt tillbehör till en grillad köttbit (fläsk, nöt, kyckling eller lamm) som går fort att laga.















Detta är Geniets ugnsbakade rotfrukter:
  • Rödbetor
  • Morötter
  • Gul lök
  • Potatis
Skala och skär upp grönsakerna så här (kolla gärna dimensionerna på bilden ovan:

  1. Potatis i (inte så tjocka) klyftor - fast lite tjockare än rödbetorna
  2. Rödbetor i (inte så tjocka) klyftor
  3. Morötter i stavar
  4. Lök i lite tjockare skivor delade på tvären (halvmånar)

Sen brukar jag ta två skålar. En till potatisen och en till rödbetorna.

Till skålen för potatisen:

Torkad rosmarin
Torkad timjan
Lite torkad oregano
Lite torkad dragon
ca 0,5 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och peppar, ganska rejält
Evt. lökpulver (men det är inte nödvändigt)

-blanda allt och häll ner potatisklyftorna. Rör runt så att alla klyftor blir smaksatta

Till skålen för rödbetorna:

Ca 0,5 dl olivolja
Ca 1 - 2 msk strösocker
Salt och peppar, ganska rejält
Torkad rosmarin
Torkad timjan

-blanda allt och häll ner rödbetsklyftorna. Rör runt ordentligt så att alla klyftorna blir smaksatta.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, häll bort oljan i de båda skålarna och lägg upp rotfrukterna. Rödbetorna i en rad, potatisen i en rad, morötterna i en annan rad och löken i en fjärde rad. Får det inte plats på samma plåt (för de skall inte ligga på varandra i väldigt stor utsträckning) så dela upp det på två plåtar och kör på varmluft i ugnen. Ca 200 grader brukar vara en fin temperatur.

Morötterna och löken brukar jag salta och peppra innan allt åker in i mitten av ugnen.

Om man sätter in grönsakerna samtidigt som man börjar grilla (i vårt fall ofta en helstekt marinerad fläskfilé eller tjocka skivor entrecôte) så är rotfrukterna ofta klara samtidigt som kötter har grillats och vilat.

Jag brukar servera med vitlökssmör eller en god sås (fast den behövs nästan aldrig för helgrillat kött är så saftigt) och en god matig sallad med fetaost och senapsvinägrätt. 

Denna maträtt är perfekt en sommarmiddag ute på altanen en fredag när man sitter under parasollet och solen skiner. 
...sen måste det också tilläggas att en iskall öl eller engelsk cider i glaset brevid sig både när man grillar och när man sitter brevid, inte är helt fel...

:) // Ann 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar