tisdag 12 april 2011

Recept - Piroger utan jäst, med köttfärsfyllning och fetaost och spenat fyllning.

...fick ett ryck idag. Var tvungen att göra ...piroger...

Så...piroger it is.

















Jag gjorde två fyllningar. En köttfärsfyllning med spiskummin och en fetaost/spenatfyllning med chili och vitlök. De blev jättegoda båda två.
Man kan ju ta absolut vad man vill.
Jag kan tänka mig att mjuk karamelliserad rödkök/fetaost också skulle vara jättegott.

Här är alltså min väg till middagspirogerna.

...oh, innan vi börjar kanske jag skall nämna att detta inte är ett recept på såna där "mjuka" piroger med bröddeg.
Nä, jag tycker de är hemska...
Detta är en jästfri smörbaserad deg som tar fem minuter att svänga ihop, som blir godast om man gör små gulliga piroger av som man kan hålla i handen som cocktail-tilltugg eller en enkel vardagsmiddag.

Recept på enkel, jästfri pirogdeg:

Pirogdeg utan jäst:
200 g smör
5 - 6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg
0,5 dl vatten

+ ett ägg till pensling ínnan gräddning.
***
Skär kylskåpskallt smör i mycket små bitar. Lite mer rumstempererat smör kan man skära i lite större bitar. Lägg alla ingredienser i en skål och arbeta snabbt ihop med fingertopparna. Överarbeta den inte. Lägg degen i plastfolie och platta till. Lägg den att vila i kylen ca 40 - 50 minuter.
När den har vilat, så ta fram degen (sätt på ugnen på 225 grader) och kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Stansa ut små eller lite större cirklar. Lägg en liten mängd kall fyllning på ena halvan i cirkeln och vik över den andra halvan (se till att du inte tar för mycket fyllning, för då spricker pirogen). Tryck till kanterna och ta ut all luft. Nagga kanterna med en gaffel. 
Grädda i mitten av ugnen på bakplåtspapper i ca 15 - 20 minuter. Låt svalna på bakbordet. Kan serveras heta, ljumma eller kalla.

***






Alla ingredienser i skålen. Arbeta snabbt ihop en deg och låt vila i kylen.










Den färdiga degen.












Kavla och stansa ut cirklar. Jag använde en skål som jag tyckte var lagom stor.










Lägg på fyllning på ena halvan. Här är köttfärsfyllning med tomatpuré, lök, spiskummin m.m.









Här är den andra fyllningen med spenat, fetaost pistagenötter och chili, krydda väl med lite salt och peppar.









Nagga kanterna ordentligt så att de inte "läcker"...






Pensla med vispat ägg för att få en fin gyllenbrun yta.









Låt de färdiga pirogerna svalna på bakbänken.












Voilà!








PS. Glöm inte att markera vilka som är köttfärs och vilka som är spenat... Det gjorde jag. Barnen ville tydligen absolut inte ha spenatpiroger...
Men det gjorde ingenting eftersom Mannen tyckte att de med spenat och fetaost konkurrerade ut köttfärspirogerna med god mariginal.
Jag tyckte båda var lika goda.

:) // Ann

8 kommentarer:

  1. Hej. Valde en annan fyllning, men degen blev just så frasig som jag ville ha den. Ett recept som passade mig perfekt. Tack =)

    // Linda

    SvaraRadera
  2. Toppen! Tack för fin kommentar.
    Jag tycker också att dessa piroger blir så himla goda!!
    Kanske det blir piroger till middag idag, nu när jag tänker efter. Vad gjorde du för fyllning?

    :) // Ann

    SvaraRadera
  3. mina blev jätte fina! Tack för ditt recept och bilderna! stor hjälp!

    SvaraRadera
  4. :D
    Roligt!
    Tack!

    :) // Ann

    SvaraRadera
  5. världens sämsta recept...detta är ingen deg, mer pajdeg som inte går att kavla.....baka med jäst och få en 1000000 ggr bättre deg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  6. Sämsta deg???? Du måste skämta! Mina vart superfina

    SvaraRadera
  7. helt fantastiskt bra recept!!! Mina blev jättefina!

    SvaraRadera
  8. Första gången jag provade på att baka piroger. Dem blev jätte bra och barnen gillade dem :)

    SvaraRadera