söndag 17 april 2011

Recept - marmorerad tigerkaka på Dotterns namnsdag!Vanligtvis är vi inga namnsdagsfirare, men solen sken, det var länge sedan jag bakade, så jag frågade om hon ville ha en tårta, eftersom det var Dotterns namnsdag.

...Duhh??!!? Hon ville gärna ha en tigerkaka med frosting.

Well, tigerkaka kunde låta sig göras men eftersom vi inte hade så himla mycket smör så var frosting fullständigt out of the question. 
Nä, det fick istället bli ganache, för jag hade en skvätt grädde och en 70% chokladkaka hemma.  
Det var otroligt länge sedan jag använde mig av den här gamla klassikern. Visst är den snygg?!

Eftersom det var Dotterns namnsdag, så ville hon gärna vara med och baka. Jag har blivit såå mycket bättre på att släppa kontrollen nu, så det börjar bli riktigt roligt när barnen är med.

Tigerkaka är ju hälften chokladsmet och hälften vaniljsmet som man blandar litegrann i formen, så att det blir en marmorerad effekt.
...vi hade lite väl mycket chokladsmet för att det skulle bli en äkta tigerkaka, men gott blev det i alla fall.

För den fina marmoreringseffekten så kan man dra med en kniv eller som vi gjorde ...med en potatissticka.
En smetskål och en slickepott, det är bagarens belöning!

Jag får värsta nostalgitrippen av den här formen. Visst blir det fint?


Täck tigerkakan med avsvalnad, tjock och härlig chokladganache.

Med lite rosa och lila strössel på, så blev det en namnsdagstårt-fullträff! Men ni förstår vad jag menar med för mycket chokladsmet va? Den blev liksom inte lika marmorerad som den skulle ha blivit....men who cares? Den var faktiskt jättegod. Och saftig.

**

Här är mitt recept på saftig sockerkaka / tigerkaka:

 • 50 g rumstempererat smör
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl mjölk
 • + 1 dl kakao och 2/3 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med smör och ströbröd.
Vispa smör fluffigt i en stor skål, vispa sedan ned äggen och strösockret och vispa allt ca 4 -5 minuter, till en fluffig ljusgul smet.
Sikta vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver ner i skålen och vänd (med tex en slickepott) ihop det med äggsmeten, men vispa inte. Häll till sist ner mjölken och rör ihop det till en smidig och klumpfri sockerkakssmet.

**

För att göra tigerkaka:

Dela sockerkakssmeten i hälften och häll ner ena halvan i en annan skål. Sikta ner kakao och extra socker i en av skålarna och vänd ihop det (blir det för kompakt så häll ner några droppar mjölk).

Häll ner vaniljsmeten i den bröade formen och häll sedan på chokladsmeten. Ta en kniv, gaffel eller potatissticka och gör cirkelrörelser i formen. Inte för mycket, för då ser man inte mönstret. 

**

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 minuter. När stickan är torr är kakan färdig. Låt den svalna i formen och skälp upp den på tårtfat.

Vill man, så kan man göra chokladganache och hälla över, som vi gjorde - men kakan är god även utan den.

:) // Ann

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Ramlade in på detta inlägg i jakt på annorlunda tigerkaksrecept. Dock tror jag att jag misslyckades totalt med chokladganachen, den blev inte alls sådär tjock och fast som din ser ut att vara. Min rann bara rakt av kakan ungefär, blev bara ett tunt tunt lager över och resten ligger runtom på tallriken :( Vad gjorde jag fel? (använde ditt recept och hade den i kylen ett tag)

  SvaraRadera
 2. Hej Mamaze,

  Oj, så tråkigt. Använde du detta recept?
  http://galenicupcakes.blogspot.se/2011/04/recept-chokladganache-enkel.html

  Jag ska pröva att göra det receptet igen, för att se om den blir rinnig. Hmmm, det enda jag kan tänka mig på rak arm är att det låter som om jag skrivit ner för mycket grädde. Men det var ett tag sedan jag gjorde denna ganach.

  Jag misstänker att du inte gjort något galet alls, utan att det är jag som varit för snabb på tangenterna. Tror att det är en dl för mycket grädde.
  Sorry om det är så!
  :(
  Men - jag skall pröva att göra receptet igen, och korrigera om så är fallet.

  :) // Ann

  SvaraRadera