onsdag 22 februari 2012

Tårtvecka - skillnaden mellan sugarpaste, fondant, gumpaste och flowerpaste

Bild lånad från www.craftpastry.blogspot.com
Det finns en hel del produkter (underdrift) att lotsa sig själv igenom när man börjar med alla former av dekorerade bakverk.

Man blir faktiskt ganska förvirrad av alla olika begrepp och saker man kan handla och använda. 

Jag tänkte snabbt förklara vad ett par av de mest basala begreppen är gällande de vanligaste produkterna som man garanterat blir exponerad för om man tänker baka en egen tårta, cupcakes eller kakor med figurer, bokstäver eller blommor på.

Sugarpaste / Sockerpasta / Fondant
Det är olika namn på samma produkt. Det är en flexibel sockermassa som man använder som man skulle använda marsipan, ungefär. 
Det finns smaksatt och färdig färgad sockerpasta men man kan lika gärna köpa vit och färga själv, med pastafärger.
Det är meningen att man skall äta den (om man vill, fast jag tycker inte att det är så gott) och man täcker tårtor med den, så att de får en sån där sammetslen och torr yta (precis som man täcker en prinsesstårta med marsipan) som man enkelt kan dekorera. Man kan göra figurer och blommor med sockerpasta / fondant och visst torkar de - bara inte lika mycket som gum paste / flower paste. Sockerpasta kan inte heller kavlas ut för tunt för då spricker den, som pepparkaksdeg gör om man kavlar den för mycket.

Gumpaste / Flowerpaste
Det är samma sak som har olika namn, beroende på om du köper den i USA eller England. En modifierad sockerpasta som tål att kavlas mycket tunnare än vanlig sockerpasta, och som stelnar till stenhårda figurer eller blommor. Dekorationerna som man gör med gum paste eller flower paste blir tekniskt sett "ätbara", men det är inte meningen att man skall äta dem - alls. Man skall absolut inte täcka en tårta med gum paste / flower paste.

Orkidéen på bilden ovan är gjord i gumpaste.
Visst är den snygg!

Sen tänkte jag här också visa en tårta som är täckt med sockerpasta och dekorerad med blommor i gum paste / flower paste.
En kombination av olika sockerpastor som ger olika resultat.
Bild lånad från www.whatscookingamerica.net...man kan också köpa gum paste pulver eller mix, och blanda i sin sugarpaste för att få mer hållbara dekorationer. En del använder bara pulvret tillsammans med vatten (knådar till en deg) för att få precis den mängd gum paste man behöver, istället för att behöva köpa en hel förpackning med redan färdig gum paste som torkar ut innan man hunnit använda upp den (om man inte behöver så mycket åt gången, det vill säga).

Så här ser det pulvret ut i Wiltons tappning:
Bild lånad från www.amazon.comAtt hålla på med sockerpasta och gum paste är ungefär som att hålla på med lera eller pepparkaksdeg. Det finns så otroligt många olika sätt att dekorera på, så många olika tekniker och så himla många sätt att göra saker och ting på.

Det finns många olika "start-paket" som man kan köpa från olika leverantörer.
Här är ett exempel: 

Bild lånad från www.kaboodle.com


...men det enda man egentligen behöver (förutom sockerpasta av något slag) är en kavel, en kniv och kanske några små utstickare (pepparkaksformar) i enkla basformer. Resten är lite överkurs. Roligt och spännande, men oftast inte nödvändigt.

:) // Ann

2 kommentarer:

 1. Sugerpaste, ser fint ut men smaken....som att äta flera paket florsocker + konstgjord färgämnesmak....Yepp testade och gjorde en tårta med det och vet nu att man gör inte sådana tårtor för smakens skull. Din dotter och kompisar fick smaka och flera tyckte det var för sött så någon dekoration med det kan man göra på tårtor och helst ska man göra egen sockerpasta - den blir bäst och mest "ätbar". Man kan också blanda marsipan och sugerpaste så blir det inte lika sött...

  SvaraRadera
 2. Halloj Mia,

  Hehehehe, visst smakar det precis så som du beskriver det.
  :)
  Bra idé att blanda marsipan och sugarpaste. Skall pröva!

  Har också hört att marshmallow-fondant skall vara gott, som man också gör själv. Har du prövat att göra det?

  Annars är ju frosting / icing svårslaget, med en liten dekoration i flowerpaste, svårslaget. Men visst blir det snyggt med sockerpasta... Bara inte så gott.

  :) // Ann

  SvaraRadera