onsdag 1 februari 2012

Recept - Fisksoppa med lax. Barnvänlig, enkel, billig och god!
















Yummy!
Det här är ett av mina favoritsätt att få i sig väl behövda D-vitaminer och fiskolja på, så här års. 
Fisksoppa. 

Det fina i kråksången med den här soppan är att den är lagad med vardagliga ingredienser som finns i vilken affär som helst.
Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Tillsammans bildar de en välsmakande, billig och nyttig soppa. Inga e-nummer, inga tillsatser inga konstigheter.
Sen går det ruggigt fort att laga den. 
30 minuter.


Jag kallar den för vardagssoppa för att jag använder produkter som vanligtvis kanske inte räknas som speciellt lyxiga, typ fryst lax, frysta örter och konserverade tomater. Sen har jag anpassat tillagningssättet för att det skall gå fort att laga. 

Eftersom soppan mixas slät så äter barnen massor istället för att sitta och peta i den (som de garanterat gör annars).

























Så här brukar jag göra:

  • 1 fänkål
  • 1/2 chili
  • 3 vitlökskluftor
  • 2 morötter
  • 3 schalottenlökar (stora, banan)
  • 1/2 citron (saften)
  • 1 burk hela skalade konserverade tomater
  • 2 - 3 tärningar fiskbuljong (Knorr)
  • 3 dl vitt vin
  • 2 - 3 dl grädde
  • min 500 g laxfilé (fryst lax går jättebra)
  • En handfull skalade räkor
  • Dill
  • Persilja
  • Svartpeppar
  • En nypa socker
  • Vatten för att spä soppan
Finhacka fänkålen, morötter, chili, vitlök och schalottenlök. Man finhackar för att det skall gå fortare och det är speciellt viktigt att morötterna och fänkålen skärs i små bitar eftersom soppan skall gå fort att laga.
Let's keep it vardag, eller hur?
:)

Fräs de hackade grönsakperna genomskinliga i raps- eller olivolja, ca fem minuter. De skall inte få färg, bara bli mjuka, så rör ofta.
Häll sedan på vinet och låt puttra i fem minuter.













Häll ner de konserverade tomaterna och smula ner buljongtärningarna (börja med två) och låt det koka ihop ca sju minuter, under lock.

Under tiden kan du skära upp laxen i kuber, ca 2 x 2 cm.




















 




Mixa sedan ordentligt med stavmixer tills soppan blir riktigt slät. Spä med lite vatten om den blir för tjock.

Häll i grädde, innan du kokar upp soppan igen.













Ta av kastrullen från plattan.
Nu är det dags att smaka av soppan genom att pressa ner lite citronsaft, ev mer fiskbuljong, svartpeppar och en nypa socker.
När smakerna är som du vill ha dem så lägger du ner fisk, dill, persilja och räkor i soppan.
Låt stå i ca 5 minuter så att fisken hinner tillagas.




















 







Servera laxsoppan rykande het tillsammans med surdegsbröd eller baguetter och doppa, doppa, doppa.












Bon Apètit.

:) // Ann


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar