fredag 16 december 2011

Recept - Vit choklad pannacotta med smultrongelé, lyxig efterrätt. Hvit sjokolade pannacotta med markjordbaer gelé, oppskrift.

Gudsåhimlagott. Den här pannacottan med vit choklad och vanlij, är löjligt god. Den smälter i munnen och är len och, jaaa... herregud, säger jag bara.

Skall ni göra en speciell dessert eller efterrätt, eller kanske bara en liten söt smårätt till kalaset, så måste ni pröva att göra denna vit choklad pannacotta med gelé (smultrongelé rekommenderas oändligt mycket).

Jag kan tyvärr inte ta cred för receptet. Det är Mattias Dahlgren (Sveriges bästa kock) som har gjort det.

Recept vit chokladpannacotta:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 75 g strösocker
  • 4 blötlagda gelatinblad
  • 240 g hackad vit choklad (jag tog 300 g)
  • (sen tillsatte jag en tesked ekologiskt vaniljpulver också)
Lägg gelatinbladen i blöt 20 minuter innan du börjar.
Finhacka chokladen. Jag använde mig av vit blockchoklad och det blev jättegott!


När gelatinbladen har legat i blöt i 20 minuter så kokar du upp grädde och mjölk (och vaniljpulver) i en kastrull, under omrörning. När det har kokat upp så tar du kastrullen av plattan och tillsätter hackad vit choklad och socker. Rör runt tills allt har smält. 
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i mjölkblandningen och rör runt tills de har smält.
Ta en finmaskig sil och sila bort eventuella klumpar och fördela vätskan i protionsskålar.
Ställ omedelbums in alla skålar eller glas på en bricka i kylskåpet och låt stelna och kallna.

**

Nu till gelén.
Mattias Dahlgren vill gärna ha färska bär eller coulis till den här vit choklad pannacottan, men jag älskar gelé på pannacotta, så här är receptet på det:


Så här ser den färdiga pannacottan ut, sett från sidan.
Bor du i Norge?
Då har du tur. Laga bara Freia Hurtiggelé (valfri smak men markjordbaer gelé är att rekommendera) med bara 4 dl vatten istället för 5 dl. Häll den färdiga varma vätskan i en tillbringare som du enkelt kan hälla ur och vispa runt i ca 5 minuter tills den har svalnat. Hälll sedan gelévätskan ovanpå den stelnade pannacottan och ställ in i kylen omedelbart. Låt stå i minst 2 timmar. Njut sedan. Det här är riktigt gott.

Bor du i Sverige?
Då får du leta reda på en saft du gillar (smultron är att föredra) men håll dig undan allt som har en massa enzymer så som banan, ananas, kiwi etc. Håll dig till bär, så är du på den säkra sidan.

1 dl gelésocker
1 dl väldigt stark saft (ta i lite vatten så att det inte skall bli för stark smak)

Koka upp socker och stark saft och rör runt kontinueligt. Ta kastrullen av plattan. Häll den färdiga vätskan i en tillbringare som du kan hälla ur. Vispa ordentligt i ca 5 minuter, tills vätskan har svalnat lite. Häll gelévätskan över den stelnade pannacottan och ställ in i kylen omedelbart. Låt stå i minst 2 timmar. Njut sedan. Det här är riktigt gott.  För att dekorera lite så tog jag rosa hjärtan och släppte ner (bredsidan) på gelén innan jag ställde in den i kylen. Detta är dock precisionsarbete och de kan lika gärna sjunka ner i gelén, så pröva på ett par glas som du inte skall servera, först?

Voilà! Färdig pannacotta med vit choklad.
Det här är så gott att man blir lite knäpp.
Pröva vet jag?


:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar