tisdag 6 december 2011

Familjens stora årliga pepparkakshjärta - del 1.
















Det här är förra årets stora årliga pepparkakshjärta.

Vi hänger upp ett sådant varje år i vardagsrumsfönstret med silkesband, och där hänger det så fint och önskar oss god jul och doftar så gott.

Efter nyårsafton tar vi ner det, smaschar sönder det brutalt med en hammare och äter upp det.
Stackars pepparkakshjärtat... otack är världens lön...
:)















Så här såg år 2009 års pepparkakshjärta ut.





















Och det här är grundplåten för år 2011 pepparkakshjärta.
Jag har inte hunnit dekorera det ännu, bara...

Hur gör man nu ett sånt här vackert och fantastiskt hjärta?
:)

Jo, jag tänkte visa er hur jag gör:
  • Bakplåtspapper på rulle är bra att ha.
  • Sax
  • Penna
  • Pepparkaksdeg färdig
  • Plåt
  • Kork till tuschpenna (jo).
  • Kavel
  • Kniv
Börja  med att ta ett ark lika stort som en plåt. Vik ihop bakplåtspappret på mitten och rita ett halvt hjärta som sitter ihop på mitten.
Klipp längs den ritade kurvan och *voilà* så har du ett liksidigt hjärta.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 4 -5 mm tjockt (har du färdigköpt pepparkaksdeg så ta hela, annars räcker det inte).
Lägg på din färdiga hjärt-mall och stryk med händerna så att den fastnar i degen.
Ta en vass kniv och skär längs kanten på mallen.
Dra av mallen efter att du har skurit bort de överflödiga kanterna.
Vill du hänga upp hjärtat?
Centrera då korken och tryck ner den. Min kork har en plastgrej men se till att den inte når ner ända till degen efter att du trycker ner den.
Peta ur den med en vass kniv eller potatissticka.
Nu är hjärtat färdigt att grädda.
175 grader i ca 8 - 10 minuter.
Håll koll för guds skull, pepparkakor bränns alldeles för lätt.

Så här ser det ut när det är färdiggräddat. Jag vill att det skall vara ordentligt genomstekt men inte bränt. Då håller det ihop bättre. Hjärtat blir ju tungt när det är dekorerat och färdigt.














Fortsättning följer... Stay tuned om ni vill se hur det blev i år.

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar