onsdag 12 oktober 2011

Recept - Svampstuvning, med eller utan kantareller...Vi var ute och plockade svamp här om dagen, och jag ville göra en svampstuvning på smörstekt toast.
Tyvärr hann vi inte plocka ihop riktigt så mycket som vi ville ha i själva stuvningen, så då kompletterade jag med champinjoner. Fast den här stuvningen är mitt go-to-recept när det gäller all form av svampstuvning.

Recpt Svampstuvning (4 toast)

ca 5 dl rensad och skuren svamp
1 liten purjolök skuren i små bitar eller skivor
75 - 100 g smör
2 - 3 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
vitpeppar och salt

***


Ta den vita och ljusgröna delen av en liten purjolök, skölj och skiva eller tärna i små bitar.
Stek svampen först, utan smör i en het panna. När svampen kokat ut sin vätska, så ha i ca 50 g smör och fräs svampen på ganska hög värme i ett par minuter. Ha sedan i purjolöken och sänk värmen till medium.
Salta och peppra ganska mycket mer än du tror. Svamp kräver ordentliga mängder smör och salt för att bli ordentligt god.


Bryn svampen ordentligt, så att den blir knaprig på kanterna. Men ha i purolöken efteråt, så att den inte bränns. Den skall bara bli mjuk och genomskinlig.


När svamp och purolök är färdigstekt, ta i mera smör. Strö över 2 - 3 msk vetemjöl över blandningen direkt ner i pannan.Rör runt mjölet i svampblandingen med en träslev och låt puttra i ett par minuter.
Häll över grädden och rör runt med en träslev. Låt småkoka i ca 5 minuter och rör runt hela tiden.


Salta och peppra igen.
Smaka av tills den är perfekt.


Voila!

Jag brukar ta vitt bröd (tex. Bergis med vallmofrön), skiva upp den ganska tjockt och smörsteka tills sidorna blir karamelliserade och knapriga.
Vill man, kan man klicka upp svampstuvningen på skivorna och lägga på en skiva västerbottenost och låta den grillas i ugnen ett par minuter...
Mmmmm.
Gott.

...ännu godare att äta framför TV'n en fredagskväll tillsammans med ett glas luftat rött vin.

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar