fredag 21 oktober 2011

Recept - kakor att dekorera till Halloween.Dessa kakor blev färdiga igår kväll.
De blev verkligen jättefina och goda.
Skall ni dekorera kakor med socker i form av glasyr eller kristyr, så är detta ett väldigt fint recept att kunna plocka fram.
Det är översatt från ett amerikansk recept (tack Amanda på Allrecipes.com) så därför behöver man en våg till vetemjölet och strösockret. Om ni inte känner för att googla på måttenheter som ger er antal dl från gram.

Recept - Ljusa kakor att dekorera (ca 50 kakor)


230 g rumstempererat smör
210 g strösocker
2 ägg
2 äggulor
5 tsk kallt vatten
510 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulverVispa rumstempererat smör och socker i en skål, ca 2 minuter, tills det är fluffigt.Knäck ner två ägg i smörblandningen och vispa. Knäck ytterligare två ägg, men behåll bara gulorna och häll ner dem i smeten. Vispa ca två minuter. Häll sedan ner vattnet.Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål och häll ner i smeten. Vispa snabbt ihop allt till en deg. Vispa inte för länge - sluta så snart degen håller ihop och lägg den i en fryspåse och platta till.
Kläm ut luften och försegla och lägg in den i kylen minst en timme för att vila.
När degen är genomkall, ta fram vetemjölet och knåda ihop degen på mjölat bakbord.
Kavla ut degen på bakplåtspapper, ganska tjockt, ca 3 mm och stansa ut de formar du vill ha. Ta den deg du inte använder och lägg in i frysen.
Den här degen är känslig för värme.

Grädda varje plåt i ca 6 minuter - men det varierar, så håll plåten under uppsikt.
Det går fort mellan "färdiga" och "bruna".
Dekorerade kakor skall helst vara helt ljusa.


De få Halloweenformar jag hade är helt borta... Jag får spritsa mina spöken m.m i vanliga formar. Gravstenarna gjorde jag genom att skära av nederdelen av en stor pepparkaksgummas kjol.....fingrarna... de läskiga häxfingrarna... De glömde jag helt bort. Tills jag var färdig med allt. Då fick jag ta de soggiga deg-rester som fanns kvar.

Jag rullade längder i passande storlek, skar dem ca 10 cm långa och formade toppen som fingerspetsar, formade lite så att det skulle se ut som knogar och plattade ut lite där nageln skall vara.

Hade jag gjort detta med en kall deg så hade de hållit formen fint. 
Nu var degen varm och därför... så rann de ut och sprack.
En ganska sorglig syn egentligen.
 Men med lite kristyr som nagellack i toppen och några rynkor vid knogarna så kommer de att bli finfina häxfingrar, hoppas jag. Nu skall kakorna frysas och tas fram igen när det är dags att dekorera dem.

:) // Ann

2 kommentarer: