onsdag 28 mars 2012

Maränger på klubba - en marängklubba, helt enkelt.





















Jag blev inspirerad av en bekant som bjöd på maränger nyligen (tack M!).
Men om jag blev inspirerad så blev Dottern helt nerkörd i tanken på att göra egna maränger tillsammans med mig. Jag lovade henne att göra dem i hela fyra dagar innan jag slutligen kröp till korset.

Mina kunskaper är minst sagt begränsade inom området "maränger". Om jag tänker riktigt hårt (yup, it hurts!) så kommer jag bara på ett tillfälle tidigare som jag har gjort spröda maränger. Jag har gjort de sega marängerna som man gör över vattenbad och hettar upp, men den vanliga spröda varianten (som alla barn märkligt nog gillar mer än den sega marängen) har jag inte gjort med tillfredsställande resultat hittils. 

Jag försökte dessutom komma ihåg receptet som jag fick av M i förbifarten, men det var lönlöst.
Men resultatet blev ganska roligt i alla fall.
Visst gjorde jag fel i själva receptet, och marängerna blev inte sådär skinande blanka på ytan som de borde ha blivit.
Men de blev goda. Och barnen älskade dessa roliga socker-klubbor.

Jag skriver inte ner receptet eftersom det inte blev som det skulle.
Hitta ett bra på nätet istället!



Först gjorde jag smeten och färgade två av dem blå och rosa, den tredje fick fortsätta vara vit.






Jag ville ha lite biffiga maränger och tog alldeles för stora tyllar i förhållande till mängden marängsmet. Don't do that. Gör istället mycket smet. Dubbla gärna receptet om det är gjort på 3 äggvitor... Bah, det är ingenting. De stora marängerna gick åt helsefyr, eftersom jag inte hade nog med smet i själva spritspåsarna...

Men klubborna blev bra.
Och roliga.
Perfekt hemlagat godis till barnkalaset eller baby showern?

Glöm bara inte att borsta tänderna efteråt...



Jag kopplade helt enkelt på en Wilton (öppen) stjärntyll storlek 22 och började göra spiraler.





Sen tog jag blötlagda klubbskaft eller pinnar och stack in i själva marängspiralen.
Sen var det dags att grädda dem.
Men först var jag tvungen att skicka på en rosa "klatt" på dem.






...och då blev de så här!
Jag blev lite sugen på att göra dessa klubbor igen, men då skall jag följa receptet och spritsa mer noggrant.










Det var roligt att göra marängklubbor. Och de blev goda.

Nästa gång skall jag dock göra en egen sats (sorry kids) med chokladmaränger. 
Jag köpte sådana ganska ofta när vi bodde i Oslo och fikade på Frognersetern. 
Maränger med smält choklad.
Mmmmmm!

:) // Ann

1 kommentar:

  1. Fina! Ser ju smarriga ut även om jag egentligen är liiiite less på söta maränger (det blev liksom 87 st). Ja det ska vara sega maränger och gärna lite mandelspån inuti. Mitt recept var 5 äggvitor, 2 dl socker, 4 dl florsocker och några droppar ättiksprit. Vispa ihop allt men florsocker vänds försiktigt i när smeten är färdigvispad. Sen in i ugnen 110 grader i ca 45 min. Men hur gick det med "fruktlädret" jag är nyfiken.

    SvaraRadera