torsdag 22 mars 2012

Fruktläder - smart, nyttigt och enkelt sätt att göra frukt- eller bärremmar.








Bild lånad från www.sovereignspin.com






Det här är fruktläder.
...leather - you ask?
Ja, fruktläder kallas helt enkelt för fruit leather eller fruit rolls på engelska. Det låter inte sådär jättegott att knapra i sig läderartade bitar av fruktmassa, men det är jättegott och segt.

Jag gillar Renee Voltaires produkter och hon har två smarta sötsaker som hon kallar blåbärsremmar och hallonremmar.













Bild lånad från www.middagsfrid.blogspot.com






Jag har bara smakat hallonremmarna, men blev lite smått betagen i själva konceptet av att göra ett snacks som är helt naturligt och nyttigt för både kropp och själ.
Renee Voltaires remmar kostar runt 40 kronor, och om man gör dem själv blir det ju mycket billigare och förhoppningsvis mycket godare också?

På nätet finns en zilliard olika recept och sätt att tillaga det här på, och jag hade tänkt att viga en del av helgen åt att pröva att göra det själv.

Så här skall man tydligen göra. Ser ganska enkelt ut.

*Högmod går före fall Ann*
-Ooops.












Bild lånad från www.georgiapellegrini.com








Man mixar bär eller frukt, eller både och.
Man mixar i stort sett vad man vill och det finns määängder av olika recept.
Här ser ni jordgubbar med lite socker i.

Man kan ta i lite vatten för att få en fin konsistens på den mixade frukten eller bären, om man vill. Sen häller man upp det på en plåt.

En del använder silikonmattor (cookie sheets), en del kör med bakplåtspapper (vilket skall gå alldeles utmärkt, men då blir de färdiga remmarna veckade eftersom pappret inte kan motstå väta) och en del kör med plastfolie.
Jag har inte hört något direkt negativt om någon av dessa alternativen.
Tydligen går det alldeles utmärkt att ha plastfolie i ugnen eftersom man har så låg värme.

Har man en tork eller mat-dehydrator, så är det tydligen allra bäst, men ugnen funkar också tydligen bra - speciellt om man har en varmluftsfläkt. 








Bild lånad från www.georgiapellegrini.com





Man brer ut frukt- eller bärmassan i ett några millimeter tjockt lager.
Sen kör man in det i ugnen på ca 50 grader. Länge.







Bild lånad från www.snyderfamilycookbook.blogspot.com







Man låter godsakerna stå i ugnen mellan 6 - 8 timmar och har gärna ugnsluckan öppen med en träslev, för att bli av med överflödig vätska och för att reglera temperaturen (som inte skall vara för hög).

Hehehehe, när jag surfade runt stötte jag på denna bild på en blogg, och jag tyckte att den var helt suverän...
Kolla.









Bild lånad från www.homesteadanywhere.com





...den här hade lagrats under fliken "failures", och jag bara kunde inte motstå att visa den.
I love att hon visade sina misslyckade äppelremmar.
Tydligen är det enklare att göra fruktläder med bär. Färre misslyckanden tydligen.

Men som med allt, blir man bättre på det ju mer man gör det. Om man skulle ge upp för att man misslyckades skulle ingenting finnas. Eller ja... finnas kanske - men det skulle inte vara så fint eller bli sådär perfekt som det blir när man har gjort det ett par gånger.

Fruktläder skall vara torrt och segt med en lite klibbig yta när det är färdigt. Då skall man kunna skära i det och dra upp remmarna. 
Typ så här.








Bild lånad från www.simplyrecipes.com





Det är koncentrerad frukt- eller bärsmak som blir extra djup och tydlig. De färdiga remmarna blir sega och härliga. 

Bara fantasin sätter stopp. Persika, aprikos, kiwi, rabarber, smultron, päron, äpplen, blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, mango... och mycket mycket mer. En del gör två olika smakskombinationer och gör mönster, så att man äter två smaker samtidigt.
Brilliant.

Man kan skära upp dem och slå in dem individuellt i plastfolie, eller rulla in dem i bakplåtspapper.










Bild lånad från www.marthastewart.com








...fast det är klart. De flesta säger att de äter upp allt på en gång.
I believe them.

Jag hade tänkt att pröva i helgen. Minst två stycken. Jag tänkte ...kanske hallon och persika?

:) // Ann 

1 kommentar:

  1. Vore intressant att veta varför det ibland misslyckas och vad man kan göra för att det inte skall göra det????

    SvaraRadera