tisdag 14 februari 2012

Hallonpaj - recept på en enkel och jättegod paj.















En härlig hallonpaj är aldrig fel, och det är så enkelt att baka att det nästan är fånigt att man inte gör det oftare.

200 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk potatismjöl
ca 400 g frysta hallon

(jag använde bara 225 g frysta hallon men använde inte all smuldeg utan ca 4/5-delar, resten gjorde jag små och Dottern fyra individuella blåbärspajer av - se nästa inlägg).

Grädda på 225 grader i ca 20 - 25 minuter i mitten av ugnen. Men det varierar från ugn till ugn, så håll koll.

Check it out:






Häll upp hallonen i en tallrik.
Tina inte.






Skär upp smöret i tärningar.
Lägg det i en mixerenhet (annars i en bakskål).





Häll på socker och mjöl.




....och vaniljpulver.
Det här är ekologisk mald vaniljstång.





Impulsmixa i några sekunder i taget.
Bara så att allt blir en smulig massa.
Mixa inte för länge, då får man en seg pajdeg.










Smörj en form, generöst.


Jobba ihop smulorna i skålen lite snabbt med fingertopparna (bara för att säkerställa att det inte finns några smörklumpar), och stör ut ett täckande lager i botten.



Strö hallonen i ett jämt lager över smuldegen.




Strö potatismjöl i ett jämt lager över hallonen.
Men ta inte för mycket, då får man en kletig krämliknande gegga istället för saftiga hallon efter gräddningen.



Avsluta med ett lager smuldeg som täcker hallonen.
Färdig.
Det går så fort att man nästan inte hinner blinka, eller hur?



Grädda den tills du får en bubblande insida och gyllenbrun yta.






Så här ser pajen ut från sidan när den är färdig.
Yummy!







Servera gärna med vaniljsås eller vaniljvisp.

Bon Apétit!

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar