onsdag 8 juni 2011

Test - vilken makron, macaron, macaroon är godast?














Ja! Då var det dags för smakstest igen.
Vilket bageri/café har den godaste makronen / macaronen / macaroonen?

Makronerna kommer från Gateau i Djursholm, RC Chocolat i Sigtuna och "Geniets egna" som jag gjorde hemma (fast det är ju egentligen mixen från Squires Kitchen) med hemmagjord jordgubbskräm.
















Blintest på alla förutom mig själv!
Vi betygssatte i en skala från 1 - 5 där ett är sämst och fem är bäst.

Från vänster till höger ligger: Min egen, Gateau och RC.















Ann (Geniet) ger följande betyg:
  • Gateau:     2
  • Geniet:    +3
  • RC:           4

  • RC's makron är väldigt god när man väl kommer in till fyllningen som verkligen smakar smaskigt av hallon. Tyvärr smakar inte själva mandelmarängen så mycket annat än socker. Färgen är mystiskt brun istället för att vara tilltalande hallon-röd eller rosa (det kan bero på att de har i koncentrerad hallonsås i själva marängen istället för hushållsfärg och om det är så, så är det är ju jättebra). Konsistensen är ganska torr men man kan ana en liten seghet innerst inne i kärnan. Den segheten är dock lite för flyktig och borde vara mer distinkt. Godast av alla makroner, tycker jag själv.

  • Geniets - min egen - makron var ganska god. Själva marängen (från mixen) smakade väl sisådär, men absolut varken sämre eller bättre än de konditori-köpta. Fyllningen som jag gjorde själv av jordgubbar, blev det godaste på hela bakverket. Synd att jag gjorde jordgubbsfyllning istället för hallonfyllning, för nu tävlar ju olika smaker mot varandra. Men - jaja, så blev det bara... Trodde att det fanns jordgubbsmakroner på de andra ställena, men det fanns alltså bara hallon. Men då hade jag redan gjort mina med jordgubbssmak.

  • Gateaus makron smakar egentligen bara socker. Ingen speciell smak kunde utläsas och jag kunde inte äta upp hela min för den ...var inte god. Krämen smakade ingenting och den var ganska slarvigt spritsad, så att makronen kladdade i både handen och i förpackningen. Ingen av mina familjemedlemmar kunde riktigt säga vilken smak de trodde att det var. Det var hallon. Gateau har den finaste färgen på sina makroner men konsistensen är bara torr helt utan den nödvändiga segheten.

Mannen ger följande betyg:
  • Gateau:    4
  • Geniet:     4
  • RC:         +3
"jag gillar ju socker!" - ??

Sonen ger följande betyg:
  • Gateau:   3
  • Geniet:    5
  • RC:        +4
"åh, mamma - den var jättegod, den var absolut godast" - Sonen när han smakade min makron :)

Dottern ger följande betyg:
  • Gateau:   3
  • Geniet:    5
  • RC:         5
"mmmm, jag gillar allihop men den sista var godast" - Det var också min...! :)

Jag fick 14 poäng.
RC fick 12 poäng.
Gateau fick 10 poäng.


Generellt sett tycker jag att det är konstigt att de köpta makronerna inte smakade mer. Och synd. Riktigt välgjorda makroner är annars små smaksbomber med riktigt djup och koncentrerad smak.
De jag köpte var alldeles för urvattnade och slentrianmässigt gjorda. Den fyllning jag gjorde själv var jättegod och RC's fyllning var också bra smaksmässigt (om än lite för diskret), men Gateaus var faktiskt inte god. Hallon är dessutom en av de enklaste smaker att få till, det är ett väldigt tacksamt bär som gärna ger en djup smak och härlig färg. Baserat på den vetskapen blir jag osäker på om det över huvud taget finns hallon i Gateaus makroner? 

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar